Thursday, April 28, 2016

Checklist Barang Baby Part 4: Beg Pakaian Baby

Assalamualaikum.

Kali ni saya nak berkongsi alkisah tentang beg pakaian baby.

Saya beli dua jenis beg pakaian baby.

Pertama, beg diaper 5 in 1.

Harga dia RM60 termasuk postage selepas saya tawar-menawar, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D

Harga sebenar beg ni RM55. Postage RM10.

Kena pandai tawar-menawarlah kalau nak murah sikit ;)

Ini dia beg diaper 5 in 1 

Beg ni popular dalam kalangan kaum ibu ni sebab sekali beli beg dapat 5 barang sekaligus! Senang la nak travel jauh-jauh. Balik kampung nanti boleh guna beg ni je.

Beg ni la jugak inshaaAllah akan digunakan sebagai mummy's bag masa nak ke hospital nanti. Malah sekarang pun dah guna buat beg balik kampung. Hehe.

Mula-mula ingat nak gunakan beg yang kecik sikit tu untuk letak baju baby yang akan dibawa masuk ke dalam labour room. Beg yang besar tu letak barang baby & mummy. Tapi, plan terpaksa diubah sebab takut tak muat pulak. Nanti kalau ada beg tambahan, banyak pulak beg suami nak kena bawa.

Lagi satu hal...

Risau suami tersilap ambil beg, terbawa beg yang salah ke labour room pulak.

Panik nak bersalin, bukan boleh diduga, kan?

Jadi, saya ambil keputusan untuk letakkan semua barang baby dalam beg yang kedua ni.

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!


Beg galas Simple Dimple.

Gigih mummy & daddy dia pergi TCE Baby Expo Shah Alam dua kali semata-mata nak belikan beg yang ada banyak compartment ni.

Baby expo tu dekat je dengan rumah.

Yang bestnya, ada diskaun RM10!

Saya beli dengan harga RM79.


Best betul beg ni. 

Senang nak dibawa.

Galas je kat belakang.

Tak pun gantung kat stroller.

Kulitnya keras dan anti-calar.

InshaaAllah kalis air la, mungkin.

Ada banyak compartment, lepas tu kalau comot, boleh lap je. 

Bawak budak ni tau-tau jelah, kan?

Muat nak letak semua barang baby, alhamdulillah.


Dah siap pun beg pakaian baby ke hospital.

Yang kat dalam jaring tu, pakaian baby untuk suami bagi kepada nurse waktu kat dalam labour room.

Asingkan siap-siap, nanti senang inshaaAllah.

Lampin pakai buang dia saya tak letak dalam beg ni.

Kawan saya nasihatkan bawak je satu bungkus lampin baby tu pergi wad nanti.

Kalau letak pun, satu jelah letak dalam bungkusan barang labour room.

Baby wipes, kawan saya nasihatkan saya bawak je satu gulung tisu tu.

Baby baru lahir kerap buang air besar.

Senang nanti kalau ada banyak tisu lembap.

Oklah.

Sekian saja bab tentang beg baby.

Boleh semak checklist lain kat sini:

Checklist Barang Baby Part 1: Laundry

Checklist Barang Baby Part 2: Bekas Simpan Pakaian & Barang Baby

Checklist Barang Baby Part 3: Barangan Mandian & Penjagaan Baby

No comments:

 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K